Vaikeaa, mutta välttämätöntä

Forssan Lehti 30.3.2014

Hallitus sopi säästöistä ja veronkorotuksista, Suomi säilytti parhaan luottoluokituksen ja syntyi sote-ratkaisu. Viikko on ollut rankka. Eduskuntaryhmämmekin kokoontui ylimääräisiin istuntoihin kahdesti alkuviikosta, hyväksymään säästöt ja veronkorotukset ja solmitun sote-ratkaisun.

Palautetta on tulvinut, eikä tietenkään pelkästään kiittävää. Yhden havainnon kuitenkin tein. Ihmiset tietävät, miksi näitä päätöksiä tehdään. Kukaan ei ole kiistänyt talouden sopeuttamisen välttämättömyyttä. Velkaantuminen on pysäytettävä, eikä tuleville sukupolville voida jättää kohtuutonta velkataakkaa.

Selvää oli, ettei helppoja ratkaisuja enää ollut. Leikkauksista ja veronkorotuksista on sovittu tällä hallituskaudella aiemmin jo kolme kertaa yhteensä lähes viiden miljardin euron edestä. Jo etukäteen tiedettiin, että tästä kierroksesta tulisi vaikein.

Eniten kirpaisi lapsilisään tehtävä noin seitsemän euron leikkaus per kuukausi. Sen perusteleminen on vaikeaa. Ei siihen oikein löydy sanoja. Lapsilisä on monille perheille taloudellinen helpotus elämänvaiheessa, jossa menoreikiä on yhtäkkiä paljon lastentarvikkeista lisäneliöihin. Lapsiperheille se viestittää, että lapset ovat arvokkaita ja perheitä halutaan tukea. Kaikkein heikoimmassa asemassa oleville lapsiperheille lapsilisän leikkaus kompensoituu onneksi toimeentulotuen kautta, mikä on jäänyt monilta huomaamatta.

Leikkauksista huolimatta Suomi on lapsiperheille paras mahdollinen maa. Lapsilisän lisäksi äitiyspakkaus, neuvola, päivähoito, terveydenhuolto, leikkipuistot, harrastusmahdollisuudet, maksuton esiopetus ja koulutus, kouluruoka, lastensuojelu ja niin edelleen. Tätä ”itsestäänselvyyttä” kannattaa aika ajoin pysähtyä ihmettelemään.

Osan kehysriihen päätöksistä perusteleminen on vaikeaa, mutta pidän neuvoteltua kuuden – ja lopulta viiden – puolueen ratkaisukokonaisuutta parempana kuin sitä vaihtoehtoa, että hallitus olisi antanut velkaantumiskehityksen jatkua.

Hallituksen paketissa leikkauksia tehtiin enemmän kuin veronkorotuksia, mikä oli ehdottomasti oikea ratkaisu, sillä veronkorotuksilla on aina haitallista vaikutusta kasvuun. Arvonlisäveron korotukset saatiin torjuttua, mistä olen iloinen. Samoin pidän voittona sitä, että laajamittaiset leikkaukset koulutukseen ja osaamiseen sekä puolustusvoimiin pystyttiin torjumaan.

Viikon toivoa antavin uutinen oli sote-uudistuksesta solmittu sopu. Yksityiskohdissa riittää vielä jumppaamista, mutta kaikkien puolueiden yhteinen kompromissi oli isänmaallinen teko – toivottavasti myös jonkinlainen maineenpalautus poliittiselle järjestelmälle. Jos uudistus onnistuu, perusterveydenhuolto vahvistuu ja terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen kustannusten nousu saadaan kuriin.

Vasemmistoliitto lähti laskelmoidusti, koska laski sen hyödyttävän heitä vaaleissa. He tietävät aivan hyvin, että vastuuta kannetaan hallituksesta käsin – erityisesti näin vaikeina aikoina.

Lounais-Hämeessä puhaltavat pitkästä aikaa toiveikkaat tuulet. Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen vierailun jälkeen ainakin Forssa, Tammela, Jokioinen ja Humppila ovat lähdössä vapaaehtoiselta pohjalta selvittämään tulevaisuuden kuntarakennetta.

Sanni Grahn-Laasonen
Kirjoittaja on forssalainen kansanedustaja (kok) ja Hämeen maakuntavaltuuston puheenjohtaja.