Isänmaan isot asiat ratkaistaan yhdessä

Forssan Lehti 2.3.2014

Talouden tervehdyttäminen Euroopan alueella näyttäisi hiljalleen tuottavan tulosta. Komissio ennustaa euroalueelle 1,2 prosentin kasvua tälle vuodelle. Optimisti uskaltaa jo sanoa, että synkin vaihe on nähty.

Suomalaiselle viennille ja työpaikoille yhteisen sisämarkkinan elpyminen on hyvä uutinen. Helpotuksesta emme kuitenkaan voi huokaista, sillä suhdanteen kääntyminen ei ratkaise kiperimpiä, syvällä rakenteissamme olevia ongelmia. Niistä haastavimmat ovat väestörakenteen muutoksesta aiheutuva kestävyysvaje – kulutamme enemmän kuin tienaamme – ja vientiteollisuutemme jääminen jälkeen kilpailijoista.

Kasvuluvuissa olemme Euroopan hännillä. Vain Slovenia ja Kypros kasvavat hitaammin. Tämä ei ole se porukka, johon olemme tottuneet itseämme verrattavan. Tätä vauhtia putoamme siitä kelkasta, jossa ovat tyypilliset verrokkimme, kuten muut Pohjoismaat ja kilpailukykyinen Saksa. Pieni, positiivinen vientipiikki ei poista perimmäisiä ongelmiamme. Olisi vaarallista kuvitella niin.

Viikon paras uutinen oli, että kaikki eduskuntapuolueet ovat hallitus-oppositiojaosta riippumatta yksimielisesti sitä mieltä, että velkaantuminen ei voi jatkua. Valtion velkaantuminen ei ole tapahtunut yksin tämän hallituskauden aikana, vaikka oppositio ja itsekin viime hallituksessa istunut Sirkka-Liisa näin antavat tahallaan ymmärtää. Vuosien aikana syntynyttä kestävyysvajetta ei paikata yhdessä yössä, joten sitoutumista ja kurinalaisuutta vaaditaan myös tulevilta hallituksilta. Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että kansa olisi valmiimpi uudistuksiin ja talouden sopeutuksiin kuin monet vastuullisissa tehtävissä olevat poliitikot.

Puolueiden yhteinen kohtaaminen neuvotteluissa tällä viikolla oli toivottavasti esimerkki tulevaisuuden poliittisesta kulttuurista, jossa riitelyn sijaan istutaan saman pöydän ääreen ja koitetaan katsoa isoissa kysymyksissä ensi viikkoa tai seuraavia vaaleja pidemmälle. Isänmaan kannalta olisi hyvä, jos Suomen kohtalonkysymyksistä – kuten velkaantumisen taittamisesta tai ikääntymishaasteeseen vastaamisesta – voitaisiin sopia yksimielisesti.

Viikon uutisista huolestuttavimmat ovat tulleet Ukrainasta. Tilanne on erittäin vakava ja tuntuu läheiseltä muistakin kuin maantieteellisistä syistä. Tilanne on kärjistynyt paljon nopeammin kuin oikeastaan kukaan ennusti – eikä huomisesta tiedä. Rauhan säilymisestä ei ole mitään varmuutta. Suomi toimii EU:n kautta vedoten eri osapuoliin rauhan ja vakauden puolesta.

Isojen kysymysten lisäksi eduskunnassa tapahtuu paljon ”pientä” merkittävää. Tällä viikolla salissa debatoitiin muun muassa venäläisten kiinteistö- ja tonttikaupoista, sähköisestä reseptistä ja pienpanimojen mahdollisuudesta myydä tuotteitaan pienemmällä byrokratialla. Valiokunnissa on käsiteltävänä hallituksen tulevaisuusselonteko, johon liittyen olemme kuulleet asiantuntijoita muun muassa robotiikasta, digitalisaatiokehityksestä ja tulevaisuuden työelämästä. Tsemppiä kevään haasteisiin!

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on forssalainen kansanedustaja (kok) ja Hämeen maakuntavaltuuston puheenjohtaja.