Kasarit vs. konkarit

Forssan Lehti 21.7.2013

Tällä viikolla kohtasivat kasarit ja konkarit. Kasareita olemme me eduskunnan 80-luvulla syntyneet kansanedustajat, meitä on yhteensä kymmenen. Konkarit eivät juuri esittelyjä kaipaa: Tarja Halonen, Erkki Liikanen, Ilkka Suominen, Mauri Pekkarinen, Eeva Kuuskoski, Matti Ahde, Ilkka Kanerva ja Esko-Juhani Tennilä.
Haastoimme Porin SuomiAreenassa konkarit keskusteluun. Tämä kohtaaminen olikin ihan ainutlaatuinen; koko Areenan suosituin ja seuratuin keskustelu.

Kysyimme, miten hyvinvointivaltio syntyi ja mikä meni pieleen, kun silti niin moni voi pahoin. Pohdimme Suomen ulkopolitiikan suurta tarinaa YYA-Suomesta EU-Suomeen ja osaksi globaalia maailmaa. Hämmästelimme sitä tutkijan väitettä, että aluepolitiikka maksaa Suomelle 30 miljardia euroa vuodessa. Lopuksi ihmettelimme politiikan muuttunutta toimintakulttuuria: kosteista kabineteista ja hyvä veli –verkostoista maratoonaaviin virka-aikaministereihin ja sosiaalisen median murrokseen.

Oma unohtumaton hetkeni oli päästä debatoimaan presidentti Tarja Halosen kanssa. Haastoin häntä siitä, kuinka pelkästään sosiaalimenot ovat vuodesta 1980 tähän päivään nelinkertaistuneet. Onko siis katetta sille usein kuullulle väitteelle hyvinvointivaltion romuttamisesta ja onko hyvinvointi lisääntynyt samassa suhteessa käytettyjen eurojen kanssa? Saimme aikaan sähäkän väittelyn, johon myös Tennilä otti hanakasti osaa.

Teesini oli, että hyvinvointivaltion kasvaessa ja saavutettujen etujen moninkertaistuessa hyvinvointivaltion todellinen ydin, kaikkein heikoimmassa asemassa olevien auttaminen, on jäänyt jalkoihin. Kun kaikille jaetaan, eniten tarvitseville ei riitä tarpeeksi.

Vastaisuudessa erityisesti eläkkeistä, terveydenhoidosta ja pitkäaikaishoidosta aiheutuvat kulut kasvavat. Pelko kyvystämme ylläpitää hyvinvointivaltiota kasvaa. Suomessa hyvinvointivaltiolla on laaja kannatus. Tulkinnat sen sisällöstä voivat olla erilaisia, mutta sen merkitys sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja turvallisuuden perustana sekä köyhyyden torjujana tunnustetaan laajasti. Poliittiset puolueet laidasta laitaan ilmaisevat tukensa hyvinvointivaltiolle. Terveellistä on kuitenkin käydä keskustelua siitä, miten ylläpidämme palveluja tulevaisuudessa ja kenelle yhteiskunnan niukkoja resursseja tulisi ohjata.

Koska emme saaneet maailmaa ihan valmiiksi puolentoista tunnin kohtaamisessa, kasareiden ja konkareiden yhteistyölle seurannee jatkoa. Konkarit lupautuivat mielellään sparraamaan meitä uudempia päättäjiä tulevaisuuden rakentamisessa.

Kotimatkalla Porista poikkesimme perheen kanssa kylässä ystäväni marjatilalla. Kerroin osallistuneeni Areenassa myös keskusteluun nuorisotyöttömyydestä, mihin tilan isäntä totesi, että heillä olisi ollut 70 kesätyöpaikkaa nuorille täksi kesäksi. Vain kolme tuli hakemaan töitä. On siis Suomen nuorilla asiat ilmeisen hyvin. Vadelmat kyllä tulevat poimittua, mutta venäläisten ja bulgarialaisten käsityönä.

Nyt on aika nauttia hämäläisten kesätapahtumien ruuhkaviikoista. Tänään kannattaa suunnata esimerkiksi Portaan kyläpäiville ja Teurolle kädentaitojen näyttelyyn, tekniikkatapahtumaan ja illalla Ali-Tuomolan makasiiniin VPK:n tansseihin. Suomalaisen tangon fania hemmotellaan, kun lauteille nousee tangokuningatar ja -kuningas, joka saattaa olla paras sitten Sillanpään.

Parin viikon päästä holjaillaan!

Sanni Grahn-Laasonen
Kirjoittaja on forssalainen kansanedustaja (kok).