Varmuuden vuoksi kyllä!

Nykypäivä 24.5.2013

Suomessa asiat ovat lähtökohtaisesti aina ongelmia. Aina joku talvisota menossa. Näin rajusti maamme henkinen tila raastaa suomalaisia yrittäjiä, jotka kertovat kokemuksistaan viikolla julkaistussa kirjassa Taivas+Helvetti.

Joukko kasvuyrittäjiä kampanjoi taannoin epäonnistumisten puolesta. Perustettiin epäonnistumisten päivä, jolloin menestyneet pörssiyhtiöiden toimitusjohtajat kertoivat, mitä yksittäiset epäonnistumiset olivat heille opettaneet. Tarinan opetus oli, että epäonnistumisia tarvittaisiin Suomessa enemmän.

Jos on epäonnistunut, on ainakin uskaltanut yrittää.

Jos epäonnistuminen on vaikeaa, onnistuminen se vasta vaikeaa onkin. Suomessa ei saa sanoa, että tosi hyvin pyyhkii. Voisitteko kuvitella, että joku kertoisi kahvipöydässä päässeensä mukavasti vaurastumaan, koska on työllistänyt ihmisiä ja menestynyt yrittäjänä? Jos näin on päässyt käymään, sitä ei saa sanoa eikä varsinkaan näyttää.

Koulussa ei ”kannata” saada kymppejä, vaan turvallisia kaseja, eikä pukea vääränlaisia lenkkareita, vaan ihan samanlaiset kuin muillakin.

Helsingin kaupunginvaltuuston enemmistö koki, että ”kannatti” sanoa ei Guggenheimille, koska ei voitu olla sataprosenttisen varmoja, että se maksaisi matkailuinvestointina itsensä heti takaisin. ”Kannatti” sanoa ei myös tornihotellille, koska yhtä korkeita ei ole rakennettu ennenkään.

Kuntauudistuskin ”kannattaa” jättää tekemättä, koska osa vastustaa sitä. Sote-uudistusta ei ”kannata” yrittää tehdä, koska se on niin vaikeaa. Yhteisöveron alennus 4,5 prosenttiyksikölläkin olisi ”kannattanut” jättää tekemättä, koska dynaamiset vaikutukset pystyttiin vain arvioimaan, ei ihan varmaksi tietämään.
Eikä politiikassa enää mikään saa olla fantastista eikä mahtavaa. Harmaa keskiverto on nyt nousussa, koska se tuntuu turvalliselta.

Osallistuin taannoin rekrytointiprosessiin. Yhtä hakijaa luonnehdittiin suosituksissa dynaamiseksi, aikaansaavaksi ja uudistushenkiseksi. Alkoivat puheenvuorot, että valitaan mieluummin – varmuuden vuoksi – se maltillisempi kaveri. Vaarana on, että jos toinen saakin liikaa aikaan tai vääriä asioita. Eikä parasta ”kannata” valita myöskään siksi, koska joku kuitenkin pian keksii rekrytoida hänet muualle.

Aina löytyy syy olla tekemättä. Muutos vaatii paljon enemmän. Sanoako varmuuden vuoksi ei vai ottaako riskin, että onnistuu?

Se on itsetutkiskelun paikka.