Mitä ihmettä, onnistuiko tämä hallitus?

Forssan Lehti 14.4.2013

Hallitus sekoilee osinkojen kanssa, sote-uudistus on farssi, ministerit ovat toistensa kimpussa ja lohistakin on saatu aikaan kunnon soppa. Uutisia seuratessa on varmasti yhdelle jos toisellekin tullut olo, että tämä hallitus ei onnistu missään. Kuuden puolueen sekametelinen kimppa, jolta puuttuu yhteinen visio, ideologinen liima ja jossa kukaan ei haluaisi olla mukana. Tulokset ovat sen mukaisia, vai kuinka?

Vilkaistaan nyt kuitenkin, mitä kehysriihessä tulikaan päätettyä. Tärkein etukäteen asetettu tavoite oli panostaa suomalaiseen työhön. Tiedettiin, että tarvitsemme Suomeen uusia työpaikkoja, uutta yrittäjyyttä, uutta kasvua, parempaa kilpailukykyä ja potkua nikottelevaan vientiin. Jos ei ole työtä, hyvinvointimme hiipuu – myös täällä Lounais-Hämeessä.

Niin, ne tulokset? Hallitus taittaa velkaantumisen 600 miljoonan euron lisäsopeutuksilla jo sovittujen noin viiden miljardin euron toimien lisäksi. Tähän on heti pakko todeta, että toimintakyvytön hallitus ei sopeuta yli viidellä miljardilla. Toimintakyvyttömäksi on siis turha syyttää.

Hallitus toteuttaa historiallisen yritysveroremontin, tärkeimpänä yhteisöveron alentaminen 4,5 prosenttiyksiköllä 20 prosenttiin. Muistinvirkistykseksi; hallituksen aloittaessa vuonna 2011 yhteisövero oli 26 prosenttia. Yritysverotuksen painopistettä siirrettiin voiton verottamisesta osinkojen verotukseen, mutta kokonaisuus muovattiin sellaiseksi, että se ei rankaise myöskään pieniä tai keskisuuria yrityksiä. Nyt pallo on yrityksillä. Heidän tehtävänsä on keveämmän verotuksen voimin investoida rohkeasti, panostaa kasvuun ja sitä kautta luoda Suomeen (ja Forssan seudulle!) uutta työtä ja tulevaisuudenuskoa.

Kehysriihessä tehtiin myös arvovalinta panostaa nuoriin. Jokainen nuori tarvitsee järkevää tekemistä; opiskelupaikan, työpaikan, työharjoittelupaikan tai – jos tilanne sitä vaatii – pääsyn kuntoutukseen. Jotta nuorille annettu yhteiskuntatakuulupaus toteutuisi, hallitus päätti uudistaa oppisopimuskoulutusta ja lisätä ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikkoja. Se oli meille Hämeeseenkin erittäin tervetullut uutinen.

Työn ja perhe-elämän yhteensovittamista helpotetaan uudella osittaisella hoitorahalla ja tuntiperusteisella päivähoitomaksu-uudistuksella. Suomen lapset saavat uuden sairaalan, johon valtio panostaa 40 miljoonaa euroa. Opintotuki uudistuu opintoja vauhdittavammaksi. Lisäksi kehysriihessä linjattiin jatkovalmistelun askelmerkkejä kuntarakenteen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon suurissa uudistuksissa.

Tyylipisteet jäivät kuuden puolueen hallitukselta keräämättä, se on myönnettävä. Mutta yllä luetellut – ja luettelematta tilan rajallisuuden vuoksi jääneet – teot eivät ole vähäisiä. Eduskunnan lähetekeskustelu valtiontalouden kehyksistä oli siksi paikoin erikoistakin. Oppositiolla oli vaikeuksia keksiä kritiikille kärkeä, kun hallitus vastoin kaikkia odotuksia onnistui sittenkin. Teot ratkaisevat.

Forssassa olemme haastatelleet pitkin viikkoa kaupunginjohtajakandidaatteja. Lupaavalta näyttää! Kaupunginhallituksen pöydän ympärillä on – uskokaa tai älkää – nyt hyvä tunnelma. Joistain pessimistisistä ennakko-odotuksista poiketen taidamme onnistua myös näin paikallisesti.

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on forssalainen kansanedustaja (kok)