Joululahjarahaa ja -rauhaa

Forssan Lehti 23.12.2012

Eduskunta jakaa vuoden lopussa ”joululahjarahaa”, eli hyväksyy tyypillisesti noin 50 miljoonan euron edestä lisämenoja hallituksen laatiman budjettiesityksen päälle. Painopisteitä olivat tänä vuonna talous ja työllisyys sekä lasten, nuorten ja veteraanien hyvinvointi. Turvasimme Suomen itsenäisyyden 95-vuotisjuhlavuoden kunniaksi veteraanien oikeuden kuntoutukseen ja myönsimme niin sanottua Kaste-rahaa lastensuojelun kehittämiseen.

Seutukunnan kannalta herkullinen päätös oli perusväylänpitoon lisätty yhdeksän miljoonaa euroa. Eduskunnan hyväksymässä valtiovarainministeriön mietinnössä on mainittu vain kaksi valtatietä nimeltä, ja toinen niistä on meille tärkeä valtatie 2. Ratkaisun perusteena olivat elinkeinoelämän tarpeet ja liikenneturvallisuus. Torstaina äänestimme suuressa salissa sen puolesta, että kakkostie tulee saamaan ensi vuonna kahden miljoonan euron rahoituksen. Se on erittäin tärkeä pohjapotti ja ”jalka oven väliin”, kun ensi vuonna jatkamme seutukunnan tärkeiden tiehankkeiden lobbaamista. Rahoille olisi ollut monta muutakin ottajaa ja etenkin kun vallitsevan taloustilanteen haasteellisuus otetaan huomioon, saamme olla iloisia tästä onnistumisesta yhteistyössä ja edunvalvonnassa. Forssan seudun ääni kyllä kuuluu, kun huudetaan yhteen ääneen. Päätös on vahva signaali myös hallitukselle ja Liikenneviraston uudelle johdolle, että eduskunta haluaa kakkostien kehittämiseen panostettavan jatkossakin.

Muitakin hyviä ”joulu-uutisia” seudulle satelee eri lähteistä. Pohjois-Forssaan rakennettava, luontoteemainen koulu saa ennakoitua enemmän valtiontukea, yhteensä 667 000 euroa. Forssan opetustoimi saa myös 45 000 euroa avustusta koulutuksellisen tasa-arvon edistämiseen. Rahalla on tarkoitus tukea haasteellisessa toimintaympäristössä toimivia kouluja ja kaventaa koulujen välisiä eroja – niin, että jokaisella koululaisella olisi mahdollisuus ponnistaa elämässä eteenpäin, kukin omista lähtökohdistaan, ja päästä ihan niin pitkälle kuin ikinä haluaa. Päätöksessä huomioitiin erityisesti kouluja, joiden alueella vanhempien koulutustaso on heikompi ja työttömyysaste korkeampi.

Joululahjarahaa tuli myös seudun useammalle järjestölle, yhteensä melkein puolen miljoonan euron edestä. Raha-automaattiyhdistyksen avustukset menevät hyviin, tärkeisiin kohteisiin, muun muassa seudun omaishoitajille, katukirkkoyhdistykselle, Palvelukammarille sekä Mielenterveysseuralle ja mielenterveysyhdistys Mielikille.

Uusi vuosi tuo aina mukanaan uusia mahdollisuuksia. Olen ajatellut antaa itselleni kolme uudenvuodenlupausta. Lupaan tehdä töitä sen eteen, että Forssan seudun tärkeät yhteistyöprojektit yli rajojen nytkähtävät eteenpäin. Näitä ovat esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuden rakenteet, joissa tarvitsemme nykyiselle kuntayhtymälle lisää väestöpohjaa eli ”leveämmät hartiat”, jotta voimme ottaa vastuullemme myös osan niistä erikoissairaanhoidon tehtävistä, joita vapautuu sairaanhoitopiiriltä niiden lakkautuessa. Lisäksi lupaan kiertää kaikki seudun kunnat ja käydä keskusteluja siitä, millaisia muutoksia täytyisi seudulla tapahtua, jotta pääsisimme eteenpäin myös ajatuksessa uuden, yhteisen kunnan perustamisesta.

Toiseksi, lupaan puhua suoraan ja kiertelemättä edessä olevista vaikeista päätöksistä, niin eduskunnassa kuin uutena valtuutettuna. Kolmanneksi lupaan liikkua ja pitää huolta itsestäni, sillä jos kaikki teemme niin, voimme paremmin ja yhteiset, koko ajan paisuvat sosiaali- ja terveydenhuollon menotkin kääntyisivät laskuun.

Joulunpyhät ja välipäivät pyhitän perheelle, hyville kirjoille (lukulistalla ainakin Riikka Pulkkisen Vieras, Asko Jaakonahon Onnemme tiellä ja Sixten Korkmanin Talous ja utopia) sekä pitkille, keskeytymättömille yöunille ja laiskoille aamuille.

Toivon jokaiselle lounaishämäläiselle joulunrauhaa ja onnea uudelle vuodelle.

Sanni Grahn-Laasonen
Kirjoittaja on forssalainen kansanedustaja.